05/11/2019

Patiëntidentificatie

Het is voor iedereen duidelijk dat het correct identificeren van patiënten essentieel is om de juiste patiënt de juiste diagnose en zorg te kunnen geven. Vergissingen met betrekking tot de identiteit van de patiënt kunnen ernstige gevolgen met zich meebrengen, zowel in de diagnostische, als in de behandelingsfase van een zorgtraject.

Voortaan geldt volgende procedure in KEI: men bevraagt de patiënt mondeling naar zijn/haar naam, voornaam en geboortedatum. Dit met een open vraag: ‘Wat is uw naam, voornaam en geboortedatum?’. Het antwoord van de patiënt wordt vergeleken met zijn/haar identificatiebandje.
Indien de patiënt niet actief zijn/haar identiteit kan bevestigen, worden de gegevens van het identificatiebandje vergeleken met de gegevens op een patiëntgebonden document of via de foto in de vaste patiëntgegevens in Obasi.  
Eveneens werden affiches verspreid doorheen het ziekenhuis om de patiënt te informeren over het belang van identificatie en de reden waarom de identiteit frequent wordt bevraagd.