u bevindt zich hier:  bezoeker / renovatie

renovatie van het KEI

een historiek

In het begin van de jaren 30 werd door het Nationaal Werk ter Bestrijding der Tuberculose beslist een sanatorium voor de behandeling van beendertuberculose te bouwen langs het strand in de wijk Groenendijk. Het gebouw was klaar in 1939 maar kon wegens het uitbreken van de tweede wereldoorlog niet in gebruik genomen worden; het werd tijdens de oorlog zelfs grotendeels ontmanteld.

Daar de herstellingswerken pas jaren na de oorlog konden aangevat worden, werd de vernieuwde instelling uiteindelijk maar in 1957 ingehuldigd door Koningin Elisabeth, aan wie het ziekenhuis dan ook zijn naam dankt.

In 1975 werd het beheer van het ziekenhuis overgenomen door een VZW met als leden het Ministerie van Volksgezondheid, het Provinciebestuur van West-Vlaanderen, het Nationaal Werk ter Bestrijding der Tuberculose en de Landsbonden van de Christelijke, Socialistische en Liberale Mutualiteiten. Vanaf dan werd de werking toegespitst op de revalidatie.

Vanaf 1980 werd het gebouw volledig gerenoveerd onder leiding van het Ministerie van Openbare Werken. Op 17 maart 1989 kon het gebouw dan ook voor de tweede maal worden ingehuldigd door de heer H. Weckx, Gemeenschapsminister van Volksgezondheid.
De officiële naam van het ziekenhuis is Koningin Elisabeth Instituut; wij gebruiken liever de verkorte benaming: KEI.

infrastructuur

Het Koningin Elisabeth Instituut staat voor een grondige reconversie. De laatste grote renovatie dateert immers uit de jaren ’80 en was vooral bedoeld om meerpersoonskamers te maken als alternatief voor de slaapzalen.

Vandaag is de infrastructuur stilaan aan vernieuwing toe. Er is een grotere vraag naar éénpersoonskamers en de noden van de diverse ondersteunende diensten zijn geëvolueerd. De administratieve functies en de therapieruimtes hebben meer plaats nodig.
Eind 2008 werd er beslist een totaalvisie te ontwikkelen voor het gebouw en de directe omgeving.

Een visie die er voor moet zorgen dat het KEI een modern revalidatieziekenhuis kan zijn en dat nog meer dan 20 jaar kan blijven. De visie werd uitgewerkt door wdog architecten en bec ingenieurs, beiden uit Brussel.

Van sanatorium naar modern revalidatieziekenhuis met prachtig zicht op zee voor de patiënt. Gegeven is het oude sanatorium, een stijlicoon uit de later jaren ’30 en een unieke locatie. Het nieuwe project respecteert de architecturale waarde van het prachtige sanatorium en creëert ruime kamers met zicht op zee en duinen. Ook voor het personeel zal het een fijne plek worden om te werken, dankzij korte loopafstanden en een vlotte afhandeling van de leveringen.

verbouwing van een revalidatieziekenhuis in werking

Het KEI zal de volgende jaren een grote herconditionering ondergaan. Het is een grote uitdaging om de verbouwing mogelijk te maken zonder dat de opnamecapaciteit verminderd moet worden tijdens de werken: daarom wordt er in fases gewerkt.

De afgelopen jaren werd hard gewerkt aan een nieuwe ondergrondse stookplaats, een tijdelijk gebouw en een nieuwe bezoekersparking met fietsenberging. Deze voorbereidende werken, ook wel fase 0 genoemd, zijn vandaag afgerond.

Om het ziekenhuis een continue voorziening te garanderen van warmte, water en elektriciteit werd de nieuwe stookplaats gebouwd met een hoogspanningscabine, een gascabine en een noodgroep. Het tijdelijk gebouw bevat de ingang van het ziekenhuis met de receptie, huisvest voor de komende twee jaar de cafetaria, de keuken, de radiografie en ook een stuk administratie o.a. patiëntenadministratie, tarificatie en sociale dienst. Op de nieuwe parking met fietsenstalling kunnen bezoekers en personeel hun auto of fiets parkeren.

Deze werken waren niet van de kleinste, maar absoluut noodzakelijk om het ziekenhuis tijdens de verbouwingswerken draaiende te houden. Daar plukken zowel de patiënten als het personeel nu de vruchten van.

fase 1

Eind april 2014 werd er plechtig een streep getrokken onder de eerste fase van de verbouwingswerken in KEI tijdens de officiële inhuldiging in de nieuwe cafetaria van het ziekenhuis.

Met het einde van de eerste verbouwingsfase beschikken de verpleegdiensten over nieuwe verpleegposten, dagzalen, dokterslokalen en ondersteunende lokalen.  In totaal zijn er ook 23 comfortabele nieuwe tweepersoonskamers opgeleverd.

Grenzend aan het verlaagde laad- en losplatform werden een nieuwe industriële grootkeuken geïnstalleerd, met alle moderne voorzieningen en een centraal economaat voor het ziekenhuis.

Als kers op de taart: een cafetaria op de vijfde verdieping die een panoramisch zicht biedt op de Belgische kust en een aangename ruimte is om te vertoeven voor patiënten,  bezoekers en personeel.

fase 2

Na een hele reeks interne verhuizingen, werd de werf voor de tweede fase van de verbouwingen vrij gemaakt. Deze tweede fase houdt qua oppervlakte een derde van het geheel in en omhelst de vleugels K en KM.

Het bestaande gebouw wordt momenteel volledig ontmanteld tot op de blote structuur. Na het herwerken van de uitvoeringsplannen kan er na de zomervakantie gestart worden met de opbouwende ruwbouwwerken.

In deze tweede werffase zijn in totaal 56 ziekenkamers gesitueerd en een volledige therapievleugel. Aansluitend op de cafetaria wordt bovenop het gebouw een terras gebouwd op een hoogte van 18 meter boven de grond.

fase 3

In eerste fase werd het logistieke hart van de nieuwe verpleegdiensten gebouwd samen met een eerste vleugel met tweepersoonskamers.
Met de voltooiing van de tweede bouwfase worden deze verpleegdiensten uitgebreid met  11 nieuwe en comfortabele patiëntenkamers.
Verder werd de volledige vleugel K grondig verbouwd tot een therapievleugel, met per verdieping grote kinesitherapiezalen, ergotherapiezalen, daarnaast ook een creatherapielokaal met bakoven, een fysiotherapielokaal, logopedie – en audiologielokalen, een nieuw kapsalon en pedicurelokaal,…..

Het volledige ziekenhuis opereert nu in nieuwe, lichte en ruimtelijke lokalen die voorzien zijn van alle hedendaags comfort, met zicht op zee of op de beschermde duinengordel waarnaast het ziekenhuis ingeplant staat. De laatste lokalen die nog dateerden van meer dan 30 jaar geleden werden verlaten om de opstart mogelijk te maken van wat de laatste bouwfase zal zijn van het revalidatieziekenhuis.

De ontmantelingswerken van deze lokalen zullen afgerond zijn tegen de zomer, waarna de opbouwwerken van de nieuwe liftkernen, trappenhuizen, vloerplaten en uitbreiding van de derde en vierde verdieping zullen opstarten.  Rond de jaarwisseling zullen de ruwbouwwerken volledig afgerond zijn en is het opnieuw de beurt aan de aannemers afwerking en aannemers technieken om het gebouw volledig afgewerkt af te leveren tegen het jaareinde van 2017.

In deze laatste bouwfase zullen nog een laatste vleugel van de verpleegdiensten afgewerkt worden, zodat overal de kamers als eenpersoonskamers kunnen gebruikt worden. Daarnaast zal een zeer grote centrale, gespecialiseerde therapiezaal ingericht worden en de ziekenhuisapotheek. Tenslotte wordt vleugel N verbouwd naar een kantorenvleugel, waar over vier verdiepingen de administratie, de directie en vergaderzalen een plaats zullen vinden naast de onderzoekslokalen en de consultatielokalen van de artsen.

Een datum om naar uit te kijken na de verschillende bouwfases, die ondertussen al meer dan 6 jaar aan de gang zijn, eerst rond het ziekenhuis, daarna in het ziekenhuis : het moment dat KEI volledig gehuisvest zal zijn in een zeer geslaagd spiksplinternieuw, duurzaam, hedendaags en comfortabel gebouw!

fotoboek

onze gegevens

Koningin Elisabeth Instituut
Dewittelaan 1
8670 Oostduinkerke
gebruik Koksijde op uw gps
info@kei.be

T (+32) 058/22 11 22
F (+32) 058/23 20 20

contacteer ons

bereikbaarheid

hoe bereikt u KEI

werken bij KEI

vacatures
stages
vrijwilligers